dinsdag 20 januari 2015

20 januari: Langlaufen.

Gisteren is het dus niets meer geworden met noorderlicht.  Hopelijk volgende dagen beter.

Na het ontbijt worden we aan het hoofdgebouw opgewacht door Kimo, onze gids/leraar langlaufen. Tegen dat iedereen schoenen, latten en stokken heeft, is het bijna 10:30 u. We krijgen een korte uitleg over hoe we  de latten aan de schoenen vastklikken - totaal verschillend in vergelijking met de langlauflatten die wij vroeger hadden,  maar dat dateert dan ook uit de oertijd toen men zelfs nog nooit gehoord had van gsm of internet - en hoe we vooruit geraken.

Nadat enkelen van ons zich, om te oefenen, vrijwillig hebben laten vallen om daarna met veel moeite weer overeind te komen (nee, zo gek was ik niet), kunnen we eindelijk vertrekken voor een tochtje van zo'n 4 km.

Gelukkig hoeft hier niet  de kleinste van voor  en de grootste van achter, maar kunnen zij die er vlot mee weg zijn de kop trekken.
Uiteindelijk wordt het een tocht door een prachtig, rustgevend  en ondergesneeuwd landschap. Op een paar molshopen na is het vlak en bos wordt afgewisseld met bevroren moeras. Het laatste stuk gaat over het meer. En geloof het of niet, maar zelfs bij -24°C (bij vertrek) kun je nog zweten, en het is geen 'luie zweet is rap gereed'! Bij aankomst om 12:15 was het wel al opgewarmd tot.... -22°C.

De dagelijkse stevige soep gaat er weer vlotjes in.

Bedoeling is om vanmiddag een husky te 'lenen' en daar nog een wandeling mee te maken, maar wanneer we aan de kennel komen blijkt er niemand aanwezig om ons een hond te geven.
Dan maar een gewone wandeling over het meer waar we getrakteerd worden op een fantastische zonsondergang  (het is 15:15 uur!).

Na de nodige foto's te hebben gemaakt, keren we terug naar onze kamer en genieten we nog eens van een warme sauna. Wat een verschil met buiten.

Na het avondeten worden we d.m.v een promotiefilm warm gemaakt voor een zomervakantie hier. Mooi, maar geef ons toch maar Canada ;)

Buiten is het sterrenklaar en inmiddels -28,2°C. Niettegenstaande de verwachtingen voor noorderlicht niet erg gunstig zijn, trekken we seffens toch weer de diepvries in.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten